Moottoripyöräkortit

A1-luokan ajokortilla saat ajaa moottoripyöriä, joiden kuutiotilavuus on enintään 125 cm3, teho enintään 11kW ja teho/painosuhde enintään 0,1 kW/kg. Kortin voi suorittaa 16 vuotiaana.


A2-luokan ajokortilla saat ajaa moottoripyöriä, joiden teho on maksimissaan 35 kW ja joiden teho/paino -suhde ei ylitä 0,2 kW/kg ja joita ei ole muunnettu moottoripyörästä, jonka teho on yli kaksi kertaa suurempi. Kortin voi ajaa aikaisintaan 18-vuotiaana. A2-luokan ajokortin saaminen ei edellytä A1-luokan ajokortin haltijoilta uutta tutkintoa 18 vuotiaana, mutta uusi ajokorttihakemus on jätettävä asuinpaikan poliisille ja autokoulussa täytyy suorittaa seitsemän tunnin kuljettajaopetus.A-luokan (rajoitettu) ajokortti muuttuu tehoiltaan rajoittamattomaksi automaattisesti kahden vuoden kuluttua.


A-luokan ajokortilla saat ajaa tehoiltaan rajoittamattomia moottoripyöriä. Tämän korttiluokan tutkinnon voi suorittaa yli 35kW tehoisella moottoripyörällä aikaisintaan 24-vuotiaana. Jos henkilöllä on ollut A2-luokan ajokortti vähintään kaksi vuotta, voi hän hakea ajo-oikeuden korottamista A-luokkaan täytettyään 20 vuotta ja suoritettuaan seitsemän tunnin kuljettajakoulutuksen.


A-kortin teoriatuntien aiheet:
A1 Moottoripyöräilyn erityispiirteet
A2 Moottoripyörä ja sen perushallinta
A3 Moottoripyöräilijä ja hänen varusteensa
A4 Moottoripyörällä liikennetilanteessa
A5 Moottoripyörällä maantienopeuksissa
A6 Moottoripyöräilijän vaaratilanteet ja niiden välttäminen
Lisäksi A1-luokkaan kuuluvat vähintään seuraavat B-oppitunnit:
B4 Liikennejärjestelmän perusteet
B6 Liikennetilanteiden hallinnan perustaidot
B7 Liikennevirrassa ajaminen
B8 Ajolinjat risteyksissä
B9 Ajovuorot risteyksissä
B10 Vuorovaikutustaidot liikennetilanteissa
Lisäksi aloitustunti
B1 Kuljettajaopetus ja oppiminen


Mopo-kortti